Naujienos Lažybų gidas Sportas Lažybų bendrovės
arrow_back_ios Atgal

Lietuvos jaunučių ir jaunių BM08-18 žaibo šachmatų čempionatai Jonavoje. Šachmatų žaidimo formatas, taisyklės ir geriausi planetos žaidėjai

Jauni šachmatininkai žaidžia

Rugsėjo 8 d. (sekmadienį) Jonavos sporto arenoje bus rengiami Lietuvos jaunučių ir jaunių BM08-18 žaibo šachmatų čempionatai. Varžybas rengs Lietuvos šachmatų federacija ir Jonavos šachmatų draugija „Aidas” ir čia varžysis įvairaus amžiaus jaunučiai ir jauniai (berniukai ir mergaitės, gimę 2006 ir jaunesni). 

Čempionate teisėjaus tarptautinio teisėjo statusą turintis arbitras Raimondas Paliulionis ir bus žaidžiama pagal 7-11 ratų šveicarišką sistemą ir FIDE (tarptautinė šachmatų federacija) žaibo šachmatų taisykles. Viena partija truks 3 minutes, kiekvienam žaidėjui už kiekvieną ėjimą pridedant po 2 sek. (skaičiuojant nuo pirmojo ėjimo).

Čempionatai vyks tokia tvarka: 1 ratas – 12:00, 2 ratas – 12:15, 3 ratas – 12:30, 4 ratas – 12:45, 5 ratas – 13:00, 6 ratas – 13:15, 7 ratas – 13:30, 8 ratas – 14:45, 9 ratas – 15:00, 10 ratas – 15:15, 11 ratas – 15:30.

Dalyviai varžysis šiose amžiaus grupėse: 

  • BM08 (jaunučiai) – g. 2016 m. ir jaunesni. 
  • BM10 (jaunučiai) – berniukai ir mergaitės, g. 2014 m. ir jaunesni. 
  • BM12 (jaunučiai) – g. 2012 m. ir jaunesni. 
  • BM14 (jauniai) – g. 2010 m. ir jaunesni.
  • BM16 (jauniai) – g. 2008 m. ir jaunesni. 
  • BM18 (jauniai) – g. 2006 m. ir jaunesni.

Visas žaidėjų dalyvavimo varžybas išlaidas apmoka komandiruojančios organizacijos arba patys dalyviai. Starto mokestis – 10 eurų dalyviui, ne savo amžiaus grupėje žaidžiantiems dalyviams – 20 eurų. Turnyras ir rezultatai bus registruojami FIDE ir tos pačios amžiaus grupės vaikinai (berniukai) ir merginos (mergaitės) žais viename turnyre. Abejos žaidėjų grupės bus apdovanojamos atskirai. 

Varžybose nugalės žaidėjas, surinkęs daugiausiai taškų. Taškų lygybės atveju visos vietos nustatomos pagal šiuos rodiklius: Bucholco koeficientą (be blogiausio rezultato), Bucholco koeficientą, Bergerio koeficientą, Aranzo koeficientą ir Progreso koeficientą. Jei varžybos nutraukiamos sužaidus 2/3 arba daugiau ratų, skelbiami galutiniai rezultatai. Turnyre dalyvauja tik žaidėjai iš Lietuvos. 

Žaibo šachmatai – taisyklės ir šveicariškos sistemos naudojimas

Šachmatų lenta

Greitesnės struktūros šachmatų turnyrai pagal greičio kontrolės apibrėžimą yra išskiriami į tris pagrindines kategorijas – greitus, žaibo ir kulkos. Esminis žaibo šachmatų turnyrų formatas nuo paprastų ar greitesnės struktūros turnyrų skiriasi dėl laiko – tokiose turnyruose žaidėjai turi dar mažiau laiko ėjimams atlikti. Žaidėjams nereikia žymėti savo atliktų ėjimų bendroje suvestinėje – tai daro partijos eigą prižiūrintis arbitras.  Pagal FIDE (tarptautinė šachmatų federacija) reglamento žaibo šachmatų taisykles, kiekvienas žaidėjas vienoje partijoje veiksmams atlikti turi ne daugiau nei 10 minučių. 

Ėjimus patogiausia fiksuoti elektroniniais prietaisais ir žaidime (ne)galimas laiko taikymas kiekvienam ėjimui. Kai naudojamas laiko pridėjimas, bendras laikas vienam žaidėjus (jei žaidime yra 60 ėjimų) privalo būti ne ilgesnis nei 10 minučių (vidutiniškai 10 s. arba mažiau vienam ėjimui). FIDE pasaulio žaibo šachmatų čempionatuose kiekvienas žaidėjas turi 3 minutes ir 2 sekundes papildomam ėjimui atlikti (skaičiuojama nuo pirmojo ėjimo).

Šveicariška sistema žaibo šachmatų čempionatuose

Jonavoje sekmadienį rengiamame Lietuvos jaunučių ir jaunių BM08-18 žaibo šachmatų čempionate bus žaidžiama pagal šveicarišką sistemą. Tokiuose turnyruose dalyvauja daug žaidėjų ir sužaidžiama daugiau partijų, todėl yra sunkiau išsiaiškinti nugalėtoją. Kiekviename šveicariškos sistemos rate žaidėjai susitinka su tiek pat arba puse taško daugiau (mažiau) turinčiu varžovu. Jei dalyviai surenka vienodą taškų skaičių, vieta galutinėje lentelėje nustatoma pagal šiuos koeficientus:

    • Bucholco koeficientas. Apskaičiuojamas sumuojant visus varžovų, su kuriais susitiko turnyro dalyvis, surinktus taškus, o kartais – atmetus geriausią ir blogiausią rezultatą. 
    • Bergerio koeficientas. Apskaičiuojamas sumuojant tik tų varžovų, prieš kuriuos buvo laimėta, taškus ir sudėjus puse taškų, kuriuos surinko varžovai, su kuriais buvo sužaista lygiosiomis.
  • Aranzo koeficientas. Taškai skiriami tokia tvarka: už pergalę skiriamas 1, už lygiąsias juodaisiais – 0.6, už lygiąsias baltaisiais –  0.4, o už pralaimėjimą – 0.
  • Progreso koeficientas. Koeficientui reikšmės neturi varžovo pasirodymas (nepriklausomai ar oponentas pasirodė gerai ar blogai). Apskaičiuojamas sudedant paties žaidėjo surinktus taškus kiekviename turnyro rate, todėl rezultatas labiausiai priklauso nuo pačio žaidėjo starto ir bendro pasirodymo.

Geriausi ir tituluočiausi pasaulio žaibo šachmatų žaidėjai 

Magnusas Carlsenas

Magnusas Carlsenas gimė 1990 m. lapkričio 30 d. Norvegijoje ir daugelio yra tituluojamas kaip geriausias visų laikų šachmatų žaidėjas. 2004 m. norvegas, būdamas vos 13-os, įveikė legendinį šachmatininką rusą G. Kasparovą ir pelnė tarptautinio didmeistrio statusą (GM). Magnusas yra daugkartinis pasaulio čempionas (2013 m. – 2023 m.), pasaulio žaibo šachmatų (2009 m. – 2010 m., 2014 m .– 2015 m. ir nuo 2017 m.) ir pasaulio greitųjų šachmatų (2014 n. – 2016 m.) čempionas. 

2014 m. pasiekė aukščiausią istorijoje klasikinių šachmatų Elo reitingą (2882). Sportininkas savo karjeroje taip pat yra laimėjęs įvairius didžiausius prestižinius tarptautinius turnyrus: Nyderlanduose, Londone, Maskvoje. Tiesa, 2022 m. Magnusas atsisakė ginti pasaulio čempiono titulą dėl motyvacijos stokos ir jį prarado po 2023 m. pasaulio šachmatų čempionato. Šiuo metu bendroje šachmatų reitingo lentelėje norvegas yra 1-oje vietoje su 2888 reitingu žaibo turnyruose. 

Magnusas Carlsenas sėdi prie šachmatų lentos

Hikaru Nakamura

Japonijoje gimęs šachmatininkas būdamas vos dviejų su šeima persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas, kur šiuo metu gyvena ir tęsia profesionalo karjerą. Hikaru būdamas vos 10 metų pirmą kartą įveikė tarptautinį didmeistrį. Šachmatų protežė pats tarptautiniu didmeistriu tapo vos 15-os ir yra jauniausias amerikietis, pelnęs tokį pasiekimą. Hikaru daugiau nei dešimtmetį dominuoja tarptautinėje šachmatų scenoje, o bendroje geriausių žaidėjų reitingų lentelėje nuolat į nugarą alsuoja gyva legenda jau tapusiam Magnusui Carlsenui.

JAV pilietybę turintis žaidėjas yra geriausias žaidėjas savo šalyje ir bene labiausiai prie šios sporto disciplinos prisidedantis šachmatininkas. Hikaru yra penkis kartus tapęs JAV čempionu: titulai laimėti 2005 m., 2009 m., 2012 m., 2015 m. ir 2019 m. FIDE reitinge amerikietis šiuo metu yra 2-oje pozicijoje su 2860 reitingu žaibo turnyruose. Šachmatų genijus aktyviai reiškiasi ir socialinėje erdvėje bei turi savo Twitch (įvairių tiesioginių transliacijų) kanalą. 

Hikaru Nakamura sėdi prie šachmatų lentos

Fabiano Caruana

JAV gyvenantis 32-ejų italas yra šachmatų didmeistris ir tris kartus JAV čempionas. Žaidėjas šiuo metu užima 3-ą vietą bendroje FIDE įskaitoje ir turi 2796 reitingą žaibo turnyruose. Italas tarptautiniu didmeistriu tapo 14-os ir tais pačiais 2007 m. pirmą kartą tapo Italijos čempionu, titulą taip pat iškovojęs ir vėliau – 2008 m., 2010 m. ir 2011 m. Šachmatininkas taip pat triumfavo 2014 m. ir 2015 m., kai tapo FIDE Grand Prix čempionatuose. 

Fabiano Caruana sėdi prie šachmatų lentos

Ar galima lažintis už žaibo šachmatų turnyrus?

Įvairiausių formatų šachmatų turnyrai vyksta nuolatos ir įgauna vis didesnį pagreitį lažybų pasaulyje. Jei lyginsime su kitomis sporto šakomis, šachmatai vis dar nesulaukia didelio dėmesio, tačiau lažybininkai vis dažniau į savo pasiūlą įtraukia ir populiariausius turnyrus bei siūlo lažintis už favoritus. Todėl įvairiose lažybų bendrovėse galime rasti šios sporto disciplinos pasirinkimus.

Pavyzdžiui, plačia įvairiausių statymų pasiūla garsėjanti Vulkanbet lažybų bendrovė pagal rugsėjo 6 d. pasiūlą siūlo lažintis už greitųjų šachmatų varžybas. Susitikime tarp Magnuso Carlseno ir Hanso Moke Niemanno, už 1-oje FIDE reitingo vietoje esantį Magnusą lažybininkai siūlo 1.25 koeficientą, o už amerikietį 3.77 koeficientą. 

Straipsnio autorius: Valdas
Atnaujinta: 2024-09-09

Geriausios lažybų bendrovės