Naujienos Lažybų gidas Sportas Lažybų bendrovės
arrow_back_ios Atgal

EURO 2024 finalo apžvalga – Ispanija susigrąžino Europos čempionų vardą

EURO 2024 finalo apžvalga

Viskas turi pradžią ir pabaigą – atrodo, kad ilgai lauktas EURO 2024 turnyras dar tik prasidėjo, o jau ir pasibaigė. Liepos 14 d. buvo sužaistas Europos futbolo čempionato finalas, kuriame po dvylikos metų pertraukos čempionų titulą susigrąžino Ispanija. Išviso ispanams tai buvo ketvirtas finalas ir visus juos rinktinė yra laimėjusi – Anglijai tai buvo antras finalas iš eilės ir abu juos pralaimėjo. Ši EURO 2024 finalo apžvalga leis prisiminti, kas vyko lemiamose rungtynėse ir ar pasiteisino prieš mačą pasirinktos pagrindinių statymų baigtys.

Prieš gilinantis į finalo rungtynes, galime iš karto susipažinti su pagrindinių Europos čempionato apdovanojimų laimėtojais:

  • Geriausias turnyro žaidėjas: Rodri
  • Geriausias jauniausias turnyro žaidėjas: Lamine Yamal
  • Rezultatyviausias žaidėjas: šeši futbolininkai įmušė po tris kartus – Harry Kane, Georges Mikautadze, Jamal Musiala, Cody Gakpo, Ivan Schranz ir Dani Olmo

Ispanija – Anglija 2:1

Kaip ir buvo galima tikėtis, nuo pat rungtynių pradžios ispanai pasiėmė kamuolį ir laikė savo kontrolėje. Pirmajame kėlinyje anglai kamuolį turėjo vos 34% viso laiko, tačiau to užteko, kad atliktų vienintelį smūgį į vartų plotą. Ispanai smūgiavo keturis kartus, tačiau į vartų plotą nepataikė nei karto, o ir pavojingų situacijų daug susikurti nepavyko. Žvelgiant iš anglų pusės – nepamatėme nieko naujo. Užleido iniciatyvą varžovams ir tiesiog laikėsi rungtynėse. Kartas po karto pabandydavo kažką susikurti, tačiau per daug niekur nerizikavo.

Neabejotinai tolimesnę rungtynių eigą pakeitė antrojo kėlinio pradžia. Vos prasidėjus rungtynėms, į pusiau greitą ataką išbėgo ispanai, o kamuolį gavęs Lamine Yamal sukūrė dar vieną puikų epizodą čempionate. Atlikęs perdavimą Nico Williams, po kelių sekundžių galėjo bėgti sveikinti komandos draugo. Pusfinalyje prieš prancūzus pasižymėjęs 16-metis tapo jauniausiu žaidėju Europos čempionatų istorijoje, kuriam pavyko įmušti įvartį. Liepos 13 d. atšventęs 17-ą gimtadienį, finalo rungtynėse atliko rezultatyvų perdavimą, kuris visame čempionate buvo jau trečiasis.

Ispanams įmušus žaidimas kiek aprimo, tačiau buvo galima tikėtis, kad pamatysime anglų šturmą – trauktis juk nebėra kur. Laikas bėgo, o pavojingas progas susikurti sekėsi gana sunkiai. Tuo tarpu ispanai toliau žaidė savo žaidimą ir netgi turėjo šansų rezultatą padvigubinti. Visgi, 70-ą minutę po keitimo pasirodęs 22-iejų Cole Palmer jau 73-ią minutę atliko tolimą smūgį ir rezultatą išlygino.

EURO 2024 finalo apžvalga

Rezultatui tapus 1:1, vėl atgijo ispanai. Progų susikurti pavyko, tačiau kad labai daug pavojaus būtų – nesijautė. Vis tik, ispanai nebūtų ispanai – viso čempionato metu puikią formą demonstravusi rinktinė 86-ą minutę surado pergalingą įvartį. Po puikaus Marc Cucurella perdavimo į vartus su visu kamuoliu įvažiavo Mike Oyarzabal. Anglai dar kurį laiką turėjo vilties, kad bus užfiksuota nuošalė, tačiau po VAR peržiūros įvartis buvo įskaitytas.

Pačioje rungtynių pabaigoje Anglija dar galėjo išlyginti rezultatą, po kampinio atliko du smūgius galva – pirmą atlaikė vartininkas Unai Simon, o po antrojo smūgio kamuolys jau būtų įskriejęs į vartus, bet ji galva išmušė ne kas kitas, o puikiai čempionatą sužaidęs Dani Olmo.

EURO 2024 finale dar kartą triumfuoja favoritas

Pasibaigus EURO 2024 finalui, galime apžvelgti populiariausius lažybų pasirinkimus ir pelningiausius finalo statymus. Nors Lietuvoje Anglijos futbolo rinktinės fanų tikrai nemažai, kas galėjo padaryti įtakos renkantis finalo nugalėtoją, Ispanijos pergalė tikrai nebuvo staigmena. Tai akivaizdžiai geriausia turnyro komanda, kuri nuo pat pirmųjų rungtynių prieš kroatus buvo laikoma favoritė kiekviename mače.

Pirmiausia – koeficientai prieš rungtynes. Už Ispanijos pergalę per pagrindinį laiką – 2,45, už tai, kad taps čempionais – 1,70. Anglijos pergalė per pagrindinį laiką buvo įvertinta 3,65 – 3,80 koeficientu. Verta iš karto pažymėti, kad iki finalo anglai pergalę per pagrindinį laiką buvo pasiekę vos du kartus per šešerias rungtynes. Žiūrint iš kitos pusės – iki finalo dar nei karto nebuvo pralaimėję, o kad Anglija nepralaimės per pagrindinį laiką, buvo duodamas 1,65 koeficientas.

Verta išskirti statymą suminis daugiau 2,5 – už tai, kad pamatysime bent tris įvarčius buvo duodamas labai solidus 2,50 koeficientas. Kad Ispanija pelnys bent du įvarčius – 2,56. Matant tokius skaičius, lošėjai, kurie rinkosi ispanus, turėjo puikią galimybę pasipelnyti. Galima sakyti, kad pasirinkus visus populiariausius futbolo statymus, vakaras būtų buvęs pelningas. Favoritas laimėjo per pagrindinį laiką, įmušti trys įvarčiai, abi komandos pasižymėjo (koeficientas, kad abi įmuš buvo apie 2,10) – ko daugiau norėti?

Pakalbėti reikia ir apie lažybas gyvai – galima neabejoti, kad po pirmojo kėlinio, kuris baigėsi 0:0, daugelis įsijungė statymų gyvai skiltį, kad pasižiūrėtų, kokie tuo metu duodami koeficientai. Jeigu populiariausių statymų pasirinkimas prieš rungtynes galiausiai vis tiek buvo sėkmingas, tai atlikus statymus gyvai, laimėjimu buvo galima džiaugtis dar greičiau.

Pavyzdžiui, po pirmo kėlinio, rezultatui esant 0:0, lažybų bendrovės už suminį daugiau 1,0 davė 1,93 koeficientą. Įvartis antrajame kėlinyje krito jau 47-ą minutę, kas iš karto būtų garantavę pinigų grąžinimą, jeigu mačas būtų pasibaigęs 1:0. Kad Ispanija įmuš du įvarčius, prieš rungtynes buvo duodamas 2,56 koeficientas, o po pirmo kėlinio – 6,20. Kad rungtynėse bus daugiau nei 1,5 įvartis – 2,90. Na, o už ispanų pergalę per pagrindinį laiką buvo duodamas 2,83 koeficientas.

Ilgalaikiai EURO 2024 statymai

Prisiminti galima ilgalaikius Europos futbolo čempionato statymus – Anglija buvo išskiriama favoritė ir kad laimės turnyrą, buvo duodamas 3,95 koeficientas. Prancūzijai davė 4,90, Vokietijai 6,40, o Portugalijai ir Ispanijai vienodai – po 8,80. Dabar po laiko sakyti, kad ispanai buvo nuvertinti ir kad koeficientas per didelis – nebūtų teisinga. Galima tik priminti, kad sudėtyje ypač daug jaunų žaidėjų ir tai be jokių abejonių viena iš maloniausių turnyro staigmenų. Pasidžiaugti galima už tuos, kurie tikėjo ispanais – prigriebtas koeficientas tikrai solidus.

Kitas įdomus statymas, į kurį turėjo atkreipti ne vienas lošėjas – Kylian Mbappe įvarčių suminis. Europos čempionatuose prancūzas dar nebuvo įmušęs nei vieno įvarčio, o bukmekeriai, šiuo atveju 7bet lažybų bendrovė, už tai, kad K. Mbappe įmuš 4 ir daugiau įvarčių siūlė gana nedidelį 1,65 koeficientą. Kitu atveju, kad K. Mbappe įmuš 3 arba mažiau – net 2,11. Pasibaigus turnyrui ir matant, kad prancūzas nebuvo geriausioje formoje, o dar pirmose rungtynėse susilaužė nosį, suminis mažiau 3,5 @2,11 atrodo kaip vienas geresnių ilgalaikių statymų Europos čempionate.

Straipsnio autorius: Valdas
Atnaujinta: 2024-07-23

Geriausios lažybų bendrovės