Naujienos Lažybų gidas Sportas Lažybų bendrovės
arrow_back_ios Atgal

ACB lygos finalo apžvalga – lemiamos serijos eiga, Madrido legendos eros pabaiga bei istoriniai faktai

Rudy Fernandezas dėkoja fanams ACB lygos finalo rungtynėse

Jei prieš sezoną kas būtų pasakęs, kad šių metų ACB lygos finale kausis Mursijos UCAM ir Madrido „Real“ klubai – tuo patikėti būtų buvę išties sudėtinga. Visų nuostabai – taip ir įvyko, o Mursijos klubo pasirodymas Ispanijos krepšinio lygoje abejingų tikrai nepaliko. Tik penktoji šio reguliariojo sezono komanda namų aikštelės pranašumo atkrintamosiose neturėjo, bet įveikė tiek Valensijos „Basket“, tiek Malagos „Unicaja“.

Komandos kibumas bei intensyvumas gynyboje leido Mursijos organizacijai nužygiuoti netikėtai toli, tačiau net ir finalinėje stadijoje prieš „Real“ buvo parodyti gana aštrūs dantys. Madridiečiams nepavyko iškovoti pirmosios vietos reguliariajame sezone, o stipriausiųjų statusas buvo užleistas Malagos „Unicaja“ krepšininkams. Patirtas pralaimėjimas šiųmečiame Eurolygos finale lėmė tai, kad „Real“ organizacija buvo itin motyvuota pasiekti pergalę ACB lygos finale. Po praėjusių metų fiasko vietinėse pirmenybėse – titulas tiesiog privalėjo sugrįžti į Madridą.

Madridietis pagalių neprikaišiojo

Ispanijos karaliais tapo ne kas kitas, o Madrido „Real“ klubas. ACB lygos čempionų titulą susigrąžinę baltieji serijoje 3-0 įveikė Mursijos kolektyvą bei 37 kartą savo klubo istorijoje iškėlė Ispanijos čempionų titulą. Pagalių į ratus neprikaišiojo ir Madride gimęs Mursijos ekipos vyriausiasis treneris Sito Alonso. Nors ši serija truko neilgai ir Mursijos organizacijai stebuklo sukurti nepavyko – pažvelkime į šios serijos eigą.

R1 – Birželio 8-oji diena – Madrido „Real“ 84:76 Mursijos UCAM

Pirmosios šios serijos rungtynės buvo itin atkaklios, tačiau prastai sužaistas trečias rungtynių kėlinys neleido Mursijos komandai pakovoti dėl pergalės. Madrido „Real“ ekipa geriau pradėjo rungtynes ir buvo susikrovusi aštuonių taškų pranašumą 18:10. Visgi dar pirmajame kėlinyje spurtą pradėjusi šio sezono pelenė suvertė devynis taškus iš eilės ir sugebėjo persverti rezultatą savo naudai 19:18. Antrajame kėlinyje situacija nepakito, nes likus kelioms minutėms iki kėlinio pabaigos Mursija pirmavo penkiais taškais 33:28. Sukauptos persvaros išlaikyti nepavyko, o Madrido komandos tritaškiai suteikė karališkajam klubui taip reikalingo oro.

Trečiajame kėlinyje „Real“ perėmė vadeles į savo rankas, dešimties minučių atkarpą laimėjo 27:15 ir susikrovė jau 16 taškų pranašumą. Nors lemiamame kėlinyje kova vyko iki pat pabaigos – laimėti „WiZink Center“ arenoje turint tokį deficitą yra beveik neįmanoma. Paskutiniame ketvirtyje Mursijos atstovai sumetė net 28 taškus, tačiau net ir toks rezultatyvumas nedavė jokio apčiuopiamo rezultato. Pirmąjį ACB lygos finalo susitikimą laimėjo „Real“ ir serijoje iki trijų pergalių įsiveržė 1-0 (18:13, 19:20, 27:15, 20:28).

R2 – Birželio 10-oji diena – Madrido „Real“ 79:63 Mursijos UCAM

Po lygiai dviejų dienų ACB lygos finalo kautynės sugrįžo atgal į Madridą. Šių rungtynių pradžia itin koreliavo su pirmuoju šios serijos susitikimu – po startinių dešimties minučių karaliai buvo įmetę tuos pačius 18 taškų, o Mursija savo kraitį pagerino dviem papildomais taškais ir jų pelnė penkiolika. Likus apytiksliai šešioms minutėms iki antrojo kėlinio pabaigos situacija buvo pakankamai kontroliuojama, o UCAM vyrai pirmavo vienu tašku 23:22. Visgi madridiečiai smogė dar kartą ir po pirmosios rungtynių dalies pirmavo dviženkle persvara 40:30.

Trečiajame kėlinyje situacija kiek stabilizavosi ir iki kėlinio pabaigos likus septyniasdešimčiai sekundžių pavyko priartėti net iki keturių taškų 51:55. Intensyvi kova vyko ir ketvirtajame kėlinyje, o šeimininkams niekaip nesisekė sukaupti saugus pranašumo. Likus šešioms minutėms iki rungtynių pabaigos „Real“ pirmavo 64:58 ir nors teorinės viltys vis dar tvyrojo ore – lemiamą antrųjų rungtynių ketvirtį karaliai laimėjo 22:11 ir iš ganėtinai klampaus šaršalo pavyko išsikapanoti sausiems (18:15, 22:15, 17:22, 22:11).

R3 – Birželio 12-oji diena – Mursijos UCAM 73:84 Madrido „Real“

Jei pirmosios dvi rungtynės turėjo tam tikrų panašumų – trečiasis ACB lygos finalo susitikimas buvo parašytas pagal kitokį scenarijų. Pirmąjį kėlinį šį kartą laimėjo Mursijos komanda, tačiau persvara siekė vos du varganus taškelius 19:17. Antrajame kėlinyje vyko dar keistesni dalykai, o namuose žaidžiantys UCAM krepšininkai ne tik išsaugojo turėtą pranašumą, bet jį dar ir padidino iki 8 taškų. Po dviejų kėlinių rezultatas buvo 40:32.

Antroje rungtynių dalyje vaizdas smarkiai pasikeitė – karališkasis klubas pakeitė kursą, trečiajame kėlinyje pelnė 34 taškus ir aptemdė Mursijos sirgalių tikėjimą. Priešpaskutinį ketvirtį baltoji gvardija laimėjo net aštuoniolikos taškų skirtumu bei prieš lemiamą šios serijos atkarpą susikrovė 10 taškų pranašumą. Puikiai rungtynių pradžioje žaidę Mursijos krepšininkai įpūtė tikėjimo, kad šią seriją dar galima pratęsti, tačiau antroji rungtynių dalis tik įrodė, kad Madrido krepšininkai yra stipriausia šio sezono komanda (17:19, 15:21, 34:16, 18:17).

Madrido legendos eros pabaiga

2024-ųjų metų balandžio 4-ąją dieną buvo išplatintas pranešimas, kad po šio sezono Rudy Fernandezas baigs profesionalaus krepšininko karjerą. Su „Real“ klubo ikona buvo atsisveikinta antrosiose ACB lygos finalo varžybose. Likus vos porai minučių iki priešpaskutinių rungtynių pabaigos – Madrido klubo gerbėjai audringomis ovacijomis išlydėjo daug metų aukščiausiame lygyje žaidusį Ispanijos krepšinio buivolą.

R. Fernandezo klubinė karjera yra baigta, tačiau galutinis taškas dar nepadėtas. Krepšininkas vis dar puoselėja viltis triumfuoti kvalifikaciniame krepšinio turnyre ir siekia iškovoti vieną iš bilietų į Paryžiaus olimpines žaidynes. Karališkojo klubo vilko karjera prasidėjo dar 2002-siais metais ir per daugiau nei du dešimtmečius buvo iškovotas nežmoniškas kiekis apdovanojimų. Jis tris kartus kėlė Eurolygos trofėjų (2015, 2018, 2023), septynis kartus tapo Ispanijos čempionu (2013, 2015, 2016, 2018, 2019, 2022, 2024), keturis kartus triumfavo Europos krepšinio čempionate (2009, 2011, 2015, 2022) bei du kartus laimėjo sidabrą olimpinėse žaidynėse (2008, 2012). Adiós para siempre!

Kažkas negirdėto?

2023/24 metų ACB lygos sezonas jau baigėsi, tačiau jis buvo vienas įsimintiniausių per visą Ispanijos krepšinio čempionato erą. Kuo jis toks ypatingas?

Numeris trylika

Mursijos UCAM tapo tryliktąja komanda Ispanijos lygos istorijoje, kuriai pavyko pasiekti šio turnyro finalą.

Daugiau nei pusė

Madrido „Real“ net 37 kartus tapo šio čempionato nugalėtoju, o pergalių procentas siekia net 54,41%.

Taip seniai?

Ispanijos krepšinio čempionatas savo veiklą pradėjo 1957-siais metais, o pirmuoju čempionu tapo baltoji gvardija iš Madrido. 1983-siais metais turnyras buvo pervadintas, o Ispanijos krepšinio lyga transformavosi į dabar puikiai žinomą ACB lygą.

Sugriebėme beveik viską

Šiųmečiai ACB lygos čempionai iškovojo visus įmanomus nacionalinius šio sezono titulus – tiek Supertaurę, tiek Karaliaus taurę, tiek ACB čempionatą. Tai tik trečias kartas (1984/85, 2014/15) klubo istorijoje, kai karaliams pavyksta tai įgyvendinti. Vienintelis titulas, kurio nepavyko laimėti yra Eurolyga, tačiau net ir ten buvo pasiektas finalas.

Aštuoni iš aštuonių

Baltieji nepralaimėjo nė vieno šio sezono atkrintamųjų susitikimo ir laimėjo net aštuonerias rungtynes iš aštuonių galimų. Ketvirtfinalio serijoje 2-0 buvo palaužta Las Palmo „Gran Canaria“, pusfinalyje 3-0 sudorota Barselonos „Barcelona“ bei tokiu pačiu rezultatu buvo įveikta didžiojo finalo varžovė Mursijos UCAM organizacija. Paskutinį kartą „Real“ tokį pasiekimą užfiksavo dar 1985-86 metų sezone, o šiame amžiuje tai vos trečias toks atvejis. Barselonos komanda buvo vienintelė ekipa XXI amžiuje, kuriai buvo pavykę nušienauti visus atkrintamųjų varžovus ir tai padaryti net du kartus (2001, 2011).

Straipsnio autorius: Valdas
Atnaujinta: 2024-09-17

Geriausios lažybų bendrovės