Naujienos Lažybų gidas Sportas Lažybų bendrovės
arrow_back_ios Atgal

Formulės 1 čempionai – Įspūdingiausios kovos dėl titulo

Formulės 1 Čempionai
Michaelis-Schumacheris-

Ką bendro turi vokietis Michaelis Schumacher‘is, britas Lewisas Hamiltonas, olandas Maxas Verstappenas, brazilas Ayrtonas Senna ir argentinietis Chuanas Manuelis Fandžio? Visi jie – daugkartiniai Formulės 1 čempionai, savo vardą įrašę į istorijos knygas bei tapę autosporto legendomis. Nuo pat F1 starto 1950 metais, net 34 lenktyninkai yra tapę čempionais pilotų įskaitoje ir 15 komandų laimėjo konstruktorių įskaitoje. Prisiminkime, kas jais tapo kai vyko įdomiausios dvikovos dėl pagrindinių apdovanojimų ir koks pilotas ar komanda galėtų tapti čempionu pirmą kartą netolimoje ateityje?

Įdomiausios F1 čempionų dvikovos istorijoje

Turbūt naivu tikėtis, kad nuo pradžios iki sezono pabaigos F1 pasaulio čempionatas bus vienodai įdomus. Dažniausiai kulminacija būna paskutinėse sezono lenktynėse arba jos net nebūna, kadangi favoritas aiškus nuo pirmos dienos. Tačiau per istoriją buvo ir tokių sezonų, kada nesinorėjo nė sekundei perjungti kanalo ar atitraukti akių. Susipažinkite su 10 daugiausiai įtampos sukėlusių, įdomiausių F1 dvikovų dėl čempiono titulo.

Seniausiųjų dvikovų apžvelgti beveik neįmanoma, kadangi nėra likę daug vaizdo medžiagos.

1976 m. – Hunt vs Lauda



Kai kurių, ypač vyresnių fanų ir apžvalgininkų nuomone tai yra pats įspūdingiausias sezonas bei dvikova tarp dviejų lenktynininkų. Galima suprasti, nes net Holivudas paėmė šią istoriją ir iš jos padarė įspūdingą filmą „Rush“ (2013). 



McLaren-Ford piloto, brito James‘o Hanto ir Ferrari austro Niki Laudos priešprieša pasiekė kulminaciją antroje sezono pusėje. Čempionate pirmavęs ir, rodos, titulą savo rankose turėjęs N. Lauda vos nežuvo Niurburgringe. Po kraupios avarijos atrodė, kad jis nelenktyniaus ne tik šiame sezone, bet ir apskritai. 

Beveik stebuklingas Laudos sugrįžimas  įvyko vos po šešių savaičių, kai jis lenktyniavo Italijos GP, Monzoje. McLaren pilotas Hunt‘as pasinaudojo tuo, jog favoritas iškrito ir, iškovojęs kelias pergales, sumažino taškų skirtumą. Sezono kulminacija tapo lietingas Japonijos GP, kai Lauda turėjo 3 taškų persvarą. Visgi, austras įvertino sąlygas kaip per daug pavojingas lenktyniauti ir antrame rate jis pasitraukė. Hunt‘ui reikėjo gero finišo ir, jis jį padarė, lenktynes baigdamas 3-ioje vietoje bei laimėdamas 1976 pilotų titulą vienu tašku.

1984 m. – Lauda vs Prost

formules 1 bolidai 1984 metu protugalijos lenktynese

Šiame F1 sezone vyko įtempta kova tarp McLaren komandos pilotų – veterano, jau dukart Formulės 1 čempionu tapusio austro Niki Laudos ir jauno, bet labai protingai vairuojančio prancūzo Alaino Prosto. Pirmoje sezono pusėje daug geriau sekėsi Prostui, tačiau Lauda per daug neatsiliko. Nepaisant to, kad Lauda laimėjo mažiau lenktynių (penkerias, o Prostas – septynerias), jo sėkmė ir taktinė nuovoka leido laimėti titulą po taškų perskaičiavimo. Čempionatas buvo nuspręstas mažiausiu skirtumu per visą F1 istoriją – Lauda laimėjo vos puse taško. Ši pergalė tapo trečiuoju ir paskutiniu Laudos titulu.

1989 m. – Prost vs Senna I-dalis



Rasite mažai prieštaravimų tam, kad McLaren pilotų Ayrton‘o Sennos ir Alain‘o Prosto priešprieša buvo pati intensyviausia F1 istorijoje. Komandos draugai virto mirtinais varžovais, o kadangi per varžytuves laimėjo ir vienas, ir kitas, daugiausiai naudos gavo žiūrovai.

1989 m. Formulės-1 sezonas pasiekė viršūnę Japonijos GP, Suzukoje. Priešpaskutinėse sezono lenktynėse, Prostas turėjo didelę persvarą (nes Sennos bolidas gerokai dažniau gedo), tačiau titulą ginantis čempionas brazilas nesiruošė pasiduoti. Kulminacija įvyko 47 rate, kai McLaren lenktyninkai susidūrė. Prostas pasitraukė, bet Senna sugėbėjo tęsti lenktynes ir jas laimėjo, išsaugodamas viltis kovoti dėl titulo, tačiau buvo prieštaringai diskvalifikuotas už tai, kad po susidūrimo ne pagal taisykles išvažiavo į trasą. 

Tai lėmė, kad Prostas tapo čempionu ir iškovojo trečiąjį pasaulio čempiono titulą. Incidentas Suzukos trasoje tebėra vienas iš labiausiai diskutuojamų F1 momentų.

1990 m. – Prost vs Senna II-dalis



Priešprieša tarp dviejų čempionų tik augo. Jau sekančiame, 1990 m. Formulės-1 sezone Alaino Prosto ir Ayrtono Sennos priešprieša įgavo naujų spalvų, nes A. Prostas perėjo į Ferrari.. Kova dėl čempiono titulo vėl virė intensyviai, tačiau į lenktynes brazilas atėjo su 9 taškų persvara, tad jam tereikėjo gauti 1 tašką arba, kad Prostas nefinišuotų ir titulas būtų jo rankose.

Po kvalifikacijos Senna skundėsi, kad pole pozicijos (kurią jis laimėjo) bolidas buvo purvinoje trasos pusėje, kur blogas sukibimas. Prašymas vietą pakeisti buvo atmestas ir brazilo startas tikrai buvo prastesnis nei antroje vietoje buvusio Prosto. Kaip rodo įrašai, Senna nelabai stengėsi situacijos gelbėti ir nusprendė nerizikuoti titulu. Lenktynių nebaigė abu lenktyninkai.

Avarija užtikrino Sennai pergalę ir tapo fanų mėgiamu, nors ir labai chaotišku momentu.

1994 m. – Schumacher vs Hill



Nors geriausiai žinomas dėl pergalių už Ferrari vairo, savo statusą kaip čempionas, vokietis Michaelis Schumacheris įtvirtino dar Benetton komandoje. Tragiškame sezone, kuriame žuvo A. Senna ir R. Ratzenbergeris, jaunasis Michaelis jau buvo kylanti sporto žvaigždė. Užėmęs lyderio vaidmenį sezone, vokietis varžėsi su Sennos komandos draugu – britu, Damon‘u Hill‘u, kurio tėvas irgi buvo F1 čempionas.

Prieš paskutines lenktynes Adelaidėje Benetton ir Williams pilotus skyrė vienas taškas. Nors vokietis pirmavo, padarė klaidą ir susidūrė su problemomis. Na, o 36-ajame rate jį prisivijo Williams-Renault pilotas Damon‘as Hillas. Nereikia būti dideliu detektyvu, kad suprasti, kiek smarkiai titulo norėjo Schumacheris… Nepaisant beveik akivaizdžių įrodymų apie tyčinį avarijos sukėlimą, prizas liko vokiečiui. Kaip sako Hillas, nuoskaudų dėl to neliko, nes pats laimėjo F1 čempiono titulą vos po 2 metų.

2008 m. – Massa vs Hamilton 



Is that Glock going Slowly? – Šie legendiniai komentatoriaus M. Brundle‘o žodžiai Ferrari ir F. Massos fanams kerta kaip peilis į paširdžius, o štai L. Hamiltono fanus jie šildo ir džiugina. Visame 2008 m. Formulės-1 sezone buvo įtempta kova dėl čempiono titulo. Varžėsi McLaren jaunuolis Lewisas Hamiltonas Ferrari brazilas Felipe Massa. Kaip ir pridera, viskas sprendėsi paskutinėse, Brazilijos GP.

Massai reikėjo ir pergalės savo lenktynėse, ir, kad Hamiltonas neužimtų geros pozicijos. Permainingi orai San Paulo trasoje – jokia naujiena, tad nors Massa kirto finišo liniją ir jau džiūgavo, kadangi tuo metu Hamiltonas buvo per žemoje pozicijoje, netikėtai iškritęs lietus viską pakeitė. Britas paskutiniame rate, priešpaskutiniuose posūkiuose aplenkė Timo Glocką ir užėmė penktąją vietą, kurios jam reikėjo, kad laimėtų titulą, tiesa, vos vienu tašku.

2010 m. – Vettel vs Alonso I dalis



Kartu su techninio reglamento pasikeitimu atėjo eilė naujoms kovoms. 2010 m. Svarbiausiu reginiu sezone tapo įtempta jaunos, kylančios Red Bull žvaigždės, Sebastiano Vettelio ir jau dusyk čempionu spėjusio tapti, ispano Fernando Alonso kova. Vettelis išsiskyrė čempionišku stabilumu, ypač antroje sezono pusėje, o F. Alonso taip pat niekuo neatsiliko. Viskas sprendėsi Abu Dabyje, Yas Marina GP. Čia, strateginės Ferrari klaidos ir Alonso nesugebėjimas aplenkti Vitalijų Petrovą labai lenkimams nedėkingoje trasoje leido Sebui laimėti pirmąjį savo titulą. Vokiečio pergalė tapo jo dominavimo pradžia.

2012 m. – Vettel vs Alonso II dalis



Dar vienas Fernando Alonso bandymas aplenkti Red Bull pilotą Sebastianą Vettelį bei laimėti titulą sau ir Ferrari garažui. Sezonas pasižymėjo tuo, kad buvo nenuspėjamas – lenktynės turėjo daug laimėtojų, o lyderiai nuolat keitėsi. Didžiąją dalį čempionato pirmavo Alonso, demonstruodamas išskirtinį meistriškumą už Ferrari vairo. 

Tačiau sezono pabaigoje Vettelis iškovojo keturias pergales iš eilės bei sugebėjo persverti taškų įskaitą savo naudai. Čempionatas sprendėsi paskutiniame, Brazilijos GP. Alonso reikėjo aplenkti Vettelį 13-a taškų. Jis finišavo 2-as ir tikrai padarė viską, ką galėjo. Tačiau, nepaisant incidentų lenktynių pradžioje, Sebas sugebėjo surinkti pakankamai taškų, kad iškovotų trečią titulą iš eilės. 

2016 m. – Rosberg vs Hamilton



Dar visai neseniai 2016 metų čempionatas buvo laikomas pačiu įtempčiausiu kada nors vykusiu. Tame Formulės-1 varžėsi Mercedes komandos draugai ir bičiuliai realiame gyvenime, virtę nesutaikomais varžovais – vokietis Nico Rosbergas ir britas, jau tris kartus čempionu iki tol tapęs Lewisas Hamiltonas. Viso sezono metu abu lenktynininkai demonstravo išskirtinius įgūdžius ir ryžtą, dėl to buvo daug dramatiškų akimirkų. 

  • Rosbergas pradėjo metus su keliomis pergalėmis iš eilės;
  • Pilotai susidūrė 2016 m. Ispanijos GP ir vienas kitą eliminavo iš lenktynių;
  • Jie susidūrė ir Austrijos GP (nesutiko dėl kaltės), dėl ko paskutiniame rate N. Rosbergas prarado pirmą vietą ir daug taškų savo varžovui;
  • Lewisas įgavo puikią formą sezono viduryje bei antrojoje pusėje, tačiau mechaninis gedimas Malaizijos GP jam brangiai kainavo.
  • Viskas sprendėsi paskutinėse, Abu Dabio GP.

Čia Hamiltonas laimėjo lenktynes, tačiau Rosbergas finišavo antras ir pirmą kartą tapo pasaulio čempionu. Įdomūs yra du dalykai. Pirmas – po čempionato N. Rosbergas baigė karjerą. Antras – tai kol kas vienintelis kartas, kada L. Hamiltonas pralaimėjo kovą dėl čempiono titulo savo komandos draugui.

Apie šią kovą yra sukurtas net kone pilnametražis fanų filmas – The Silver War, kurį galite rasti YouTube tinkle. Jeigu įdomu, ten bus kiekviena, net smulkiausia šios kovos tarp L. Hamiltono ir N. Rosbergo detalė.



2021 m. – Verstappen vs Hamilton



Šį Formulės-1 sezoną prisimins tikrai visi fanai. Kai į kovą stojo Red Bull Racing pilotas Maxas Verstappenas ir daugkartinis pasaulio čempionas Lewisas Hamiltonas, žiūrėjo visas pasaulis. Pilotai maksimaliai aršiai kovojo viso sezono metu ir fanai prie savo ekranų žiūrėdavo tarsi prilipę. Būta ir susidūrimų, ir nenoro vienas kitam nusileisti trasoje, ir, be abejonės, vienų įsimintiniausių lenktynių sporto istorijoje – Abu Dabio GP. 

Čempionato baigtis sprendėsi paskutinėse lenktynėse Abu Dabyje. Viskas baigėsi labai kontraversiškai. Visas lenktynes, nepaisant komandinių Red Bull bandymų vytis, dominavo Mercedes britas. Tačiau pačioje pabaigoje avariją patyrė Williams pilotas N. Latifi ir viskas apsivertė aukštyn kojom, kadangi M. Verstappenui atsirado ideali proga pasikeisti padangas prie saugos automobilio. Lenktynes atnaujinus, su gerokai šviežesnėmis SOFT tipo padangomis olandas padarė lenkimą bei pirmą kartą tapo pasaulio čempionu. 

Ateities Formulės 1 čempionai

Kiekvienais metais yra šansas, jog pamatysime naują čempioną pilotų įskaitoje. Vienų ar kitų komandų fanai tikisi, kad dominavimo laikotarpių sporte nebus tiek daug ir matysime intriguojančias kovas bei nepaliaujantį veiksmą. Visgi, taip jau nutinka, kad dauguma čempionų tokiais tampa daugiau nei vieną kartą. Per F1 istoriją, du arba daugiau titulų iš eilės laimėta net 10 kartų. 

Pastarąjį sykį naują čempioną tris metus turėjome tik 2008 m., 2009m., ir 2010m. Ilgą laiką turime vieno ar kito piloto dominavimą. Dabar savo pike yra Red Bull Racing bei olandas Maxas Verstappenas. Tačiau tarp pilotų turime ir potencialių pasaulio čempionų, kurie galėtų tai pasiekti su reikiama įranga. 

Charles Leclerc (Monakas, Ferrari)



Naujasis Ponas Šeštadienis – Ferrari monegaskas yra turbūt stipriausias lenktynininkas visoje F1 pagal kvalifikacijos rezultatus. Charlesas Leclercas garsėja vadinamuoju natūraliu greičiu bei talentu ir kartais visiškai ekstremaliai atrodančiais lenkimo manevrais. 

Vairuodamas Ferrari komandoje, jis jau turėjo galimybę varžytis dėl pergalių ir net titulo, tačiau tiek mechaniniai gedimai, tiek pačio piloto klaidos sutrukdė pasiekti geriausių rezultatų. Visgi, patirties įgavęs, daug kartų iškovojęs pole pozicijas ir laimėjęs lenktynes, Leclercas įrodė, kad turi potencialo tapti pasaulio čempionu.

Lando Norris (Jungtinė Karalystė, McLaren)

lando norris svencia pergale

Lando Norrisas yra tas vairuotojas, kurį kiti pilotai daugiausiai vertina ir giria. Šis, vis dar jaunas McLaren talentas jau turi ilgametę patirtį ir derina jaunatvišką veržlumą su natūraliu greičiu ir talentu. Nors turėjo skaudžių nesėkmių, bet britas beveik visada iš McLaren bolido išspaudžia maksimumą ir, pasak visų kitų vairuotojų, turi viską, ko reikia, kad taptų naujuoju čempionu.

Oscar Piastri (Australija, McLaren)

oscar piastri svencia podima

š visiškai tragiškai vairuotojų vadybą vykdžiusios Alpine šį australą nukniaukę McLaren, ko gero, kad trina rankomis. Dabar jie turi du čempioniško kalibro pilotus savo komandoje. Nereikėjo daug laiko, kad visi pamatytų, kiek daug gali 2021 m. F2 čempionas. Jau turėdamas vieną pergalę sprinto lenktynėse, Piastri vis dar mokosi iš Lando Norriso, tačiau vis dažnėja situacijos, kai jis ne tik konkuruoja su savo komandos draugu, bet ir jį visiškai pralenkia. Jo greita adaptacija ir meistriškumas lenktynėse leidžia australą laikyti būsimu kandidatu į pasaulio čempionus.

F1 čempionai pilotų įskaitoje kiekvienais metais

Kiekvienais metais Formulė 1 turi du čempionus – po vieną pilotų ir konstruktorių įskaitai. Per ilgą istoriją yra daug lenktynininkų, kurie šiuo prizu gali džiaugtis. Paruošėme jums lentelę, kad būtų lengva rasti, kas pilotų įskaitoje čempionu tapo bet kuriais metais. 

Visų F1 pilotų (vairuotojų) čempionų lentelė

Metai Pilotas Pilietybė Komanda Pergalių skaičius sezone Taškai sezone
1950 Giuseppe Farina Italija Alfa Romeo 3 30
1951 Juan Manuel Fangio Argentina Alfa Romeo 3 31
1952 Alberto Ascari Italija Ferrari 6 36
1953 Alberto Ascari Italija Ferrari 5 34.5
1954 Juan Manuel Fangio Argentina Mercedes-Benz 6 42
1955 Juan Manuel Fangio Argentina Mercedes-Benz 4 40
1956 Juan Manuel Fangio Argentina Ferrari 3 30
1957 Juan Manuel Fangio Argentina Maserati 4 40
1958 Mike Hawthorn Jungtinė Karalystė Ferrari 1 42
1959 Jack Brabham Australija Cooper-Climax 2 31
1960 Jack Brabham Australija Cooper-Climax 5 43
1961 Phil Hill JAV Ferrari 2 34
1962 Graham Hill Jungtinė Karalystė BRM 4 42
1963 Jim Clark Jungtinė Karalystė Lotus-Climax 7 54
1964 John Surtees Jungtinė Karalystė Ferrari 2 40
1965 Jim Clark Jungtinė Karalystė Lotus-Climax 6 54
1966 Jack Brabham Australija Brabham-Repco 4 42
1967 Denny Hulme Naujoji Zelandija Brabham-Repco 2 51
1968 Graham Hill Jungtinė Karalystė Lotus-Ford 3 48
1969 Jackie Stewart Jungtinė Karalystė Matra-Ford 6 63
1970 Jochen Rindt Austrija Lotus-Ford 5 45
1971 Jackie Stewart Jungtinė Karalystė Tyrrell-Ford 6 62
1972 Emerson Fittipaldi Brazilija Lotus-Ford 5 61
1973 Jackie Stewart Jungtinė Karalystė Tyrrell-Ford 5 71
1974 Emerson Fittipaldi Brazilija McLaren-Ford 3 55
1975 Niki Lauda Austrija Ferrari 5 64.5
1976 James Hunt Jungtinė Karalystė McLaren-Ford 6 69
1977 Niki Lauda Austrija Ferrari 3 72
1978 Mario Andretti JAV Lotus-Ford 6 64
1979 Jody Scheckter PAR Ferrari 3 51
1980 Alan Jones Australija Williams-Ford 5 67
1981 Nelson Piquet Brazilija Brabham-Ford 3 50
1982 Keke Rosberg Suomija Williams-Ford 1 44
1983 Nelson Piquet Brazilija Brabham-BMW 3 59
1984 Niki Lauda Austrija McLaren-TAG 5 72
1985 Alain Prost Prancūzija McLaren-TAG 5 73
1986 Alain Prost Prancūzija McLaren-TAG 4 72
1987 Nelson Piquet Brazilija Williams-Honda 3 73
1988 Ayrton Senna Brazilija McLaren-Honda 8 90
1989 Alain Prost Prancūzija McLaren-Honda 4 76
1990 Ayrton Senna Brazilija McLaren-Honda 6 78
1991 Ayrton Senna Brazilija McLaren-Honda 7 96
1992 Nigel Mansell Jungtinė Karalystė Williams-Renault 9 108
1993 Alain Prost Prancūzija Williams-Renault 7 99
1994 Michael Schumacher Vokietija Benetton-Ford 8 92
1995 Michael Schumacher Vokietija Benetton-Renault 9 102
1996 Damon Hill Jungtinė Karalystė Williams-Renault 8 97
1997 Jacques Villeneuve Kanada Williams-Renault 7 81
1998 Mika Häkkinen Suomija McLaren-Mercedes 8 100
1999 Mika Häkkinen Suomija McLaren-Mercedes 5 76
2000 Michael Schumacher Vokietija Ferrari 9 108
2001 Michael Schumacher Vokietija Ferrari 9 123
2002 Michael Schumacher Vokietija Ferrari 11 144
2003 Michael Schumacher Vokietija Ferrari 6 93
2004 Michael Schumacher Vokietija Ferrari 13 148
2005 Fernando Alonso Ispanija Renault 7 133
2006 Fernando Alonso Ispanija Renault 7 134
2007 Kimi Räikkönen Suomija Ferrari 6 110
2008 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė McLaren-Mercedes 5 98
2009 Jenson Button Jungtinė Karalystė Brawn-Mercedes 6 95
2010 Sebastian Vettel Vokietija Red Bull-Renault 5 256
2011 Sebastian Vettel Vokietija Red Bull-Renault 11 392
2012 Sebastian Vettel Vokietija Red Bull-Renault 5 281
2013 Sebastian Vettel Vokietija Red Bull-Renault 13 397
2014 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė Mercedes 11 384
2015 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė Mercedes 10 381
2016 Nico Rosberg Vokietija Mercedes 9 385
2017 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė Mercedes 9 363
2018 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė Mercedes 11 408
2019 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė Mercedes 11 413
2020 Lewis Hamilton Jungtinė Karalystė Mercedes 11 347
2021 Max Verstappen Nyderlandai Red Bull-Honda 10 395.5
2022 Max Verstappen Nyderlandai Red Bull-RBPT 15 454
2023 Max Verstappen Nyderlandai Red Bull-RBPT 19 575

Lyderiai

Daugiausiai titulų istorijoje yra iškovojęs Lewisas Hamiltonas ir Michaelis Schumacheris (7).

Po jų eina J.M. Fangio (5), tada A. Prostas ir S. Vettelis (po 4). Galiausiai turime J. Brabham, J. Stewart, N. Lauda, N. Piquet, A. Senna ir M. Verstappeną (po 3) titulus. 

Jeigu nepatogu žiūrėti į lentelę, pakanka pažinoti Sebastian‘ą Vettelį. Keturiskart pasaulio čempionas, pasirodo, žino kiekvienų metų čempioną mintinai. 



Galbūt pastebėjote, kad yra taškų skirtumai tarp čempionų iš skirtingų dešimtmečių. Pavyzdžiui, J.M. Fangio pirmą titulą laimėjo vos su 31 tašku, o Super Maxas 2023 m. tai padarė su 575. Įskaitos taip skiriasi dėl to, kad atsirado žymiai daugiau lenktynių sezone ir kelis kartus keitėsi taškų skaičiavimo tvarka. 

  • 1950 – 1961 m. už pergalę buvo skiriami 8 taškai;
  • 1962 – 1990 m. už pergalę buvo skiriami 9 taškai;
  • 1991 – 2010 m. už pergalę buvo skiriama 10 taškų;
  • Nuo 2010 m. laimėtojas gauna 25 taškus už pergalę lenktynėse.

F1 čempionai konstruktoriai kiekvienais metais

Paruošėme lentelę, kurioje pristatomi Formulės-1 čempionai konstruktorių įskaitoje kiekvienais metais nuo 1958 iki 2023 m.

Metai Komanda Pergalės Taškai
1958 Vanwall 6 48
1959 Cooper-Climax 5 40
1960 Cooper-Climax 6 48
1961 Ferrari 5 40
1962 BRM 4 42
1963 Lotus-Climax 7 54
1964 Ferrari 3 45
1965 Lotus-Climax 6 54
1966 Brabham-Repco 4 42
1967 Brabham-Repco 4 63
1968 Lotus-Ford 5 62
1969 Matra-Ford 6 66
1970 Lotus-Ford 6 59
1971 Tyrrell-Ford 7 73
1972 Lotus-Ford 9 61
1973 Lotus-Ford 7 92
1974 McLaren-Ford 7 82
1975 Ferrari 6 86
1976 Ferrari 6 83
1977 Ferrari 6 95
1978 Lotus-Ford 8 86
1979 Ferrari 6 113
1980 Williams-Ford 5 120
1981 Williams-Ford 4 95
1982 Ferrari 3 74
1983 Ferrari 4 89
1984 McLaren-TAG 12 143
1985 McLaren-TAG 6 90
1986 Williams-Honda 9 141
1987 Williams-Honda 9 137
1988 McLaren-Honda 15 199
1989 McLaren-Honda 10 141
1990 McLaren-Honda 6 121
1991 McLaren-Honda 8 139
1992 Williams-Renault 10 164
1993 Williams-Renault 10 168
1994 Williams-Renault 7 118
1995 Benetton-Renault 11 137
1996 Williams-Renault 12 175
1997 Williams-Renault 8 123
1998 McLaren-Mercedes 9 156
1999 Ferrari 6 128
2000 Ferrari 10 170
2001 Ferrari 9 179
2002 Ferrari 15 221
2003 Ferrari 8 158
2004 Ferrari 15 262
2005 Renault 8 191
2006 Renault 8 206
2007 Ferrari 9 204
2008 Ferrari 8 172
2009 Brawn-Mercedes 8 172
2010 Red Bull-Renault 9 498
2011 Red Bull-Renault 12 650
2012 Red Bull-Renault 7 460
2013 Red Bull-Renault 13 596
2014 Mercedes 16 701
2015 Mercedes 16 703
2016 Mercedes 19 765
2017 Mercedes 12 668
2018 Mercedes 11 655
2019 Mercedes 15 739
2020 Mercedes 13 573
2021 Mercedes 9 613.5
2022 Red Bull-RBPT 17 759
2023 Red Bull-RBPT 21 860

Daugiausiai titulų, iš viso net 16 turi Ferrari. Konstruktorių taurę 9 kartus į viršų kėlė Williams, po 8 – McLaren bei Mercedes. Lotus turi 7 laimėjimus, o Red Bull vejasi lyderių gretas su 6.

Straipsnio autorius: Valdas
Atnaujinta: 2024-09-17

Geriausios lažybų bendrovės